Tegelpannor

En mycket lång historia

Taktegel är ett av världens äldsta material för tak. Egyptierna förstod redan för 3000 år sedan att lera som bränts till plattor skyddar mot vädret.

Tegeltak kom till Sverige under 1100-talet i form av munk- och nunnetegel. Vingteglet kom till Sverige från Nederländerna under 1600-talet och är den modell som är populärast idag.

På den tiden lades teglet på branta tak med öppen läkt och tätades och fästes med hjälp av kalkbruk som placerats bakom och mellan takpannorna.

I Sverige gjorde tegelbruk handslaget taktegel på 1700-talet. Taktegel spred sig sedan under 1800-talet till landsbygden, specielt i södra Sverige. Under andra hälften av 1800-talet började man med strängpressning istället för handslaget tegel, tillverkningen blev därmed enklare och kostnaderna sjönk. Den tvåkupiga pannan introducerades också under den här tiden. I början av 1900-talet blev tegeltak en del av den falu rödfärgade stugan som idag är en svensk klassiker.

tegelpannor
Tegelpannor varierar lite i färg det kan liva upp ett tak.

Den stora fördelen med tegelpannor är det vackra utseendet och den långa hållbarheten. Tegelpannor är ett levande material som blir finare med åren när den blir mörkare efter påväxt av lavar och alger. Tegelpannor har enligt producenterna en livslängd från 90 år upp till flera hundra! Titta bara på Skoklosters slott där har takteglet som är glaserat funnits sedan 1600-talet.

Taktegel skapas med hjälp av naturmaterial som inte har några tillsatser. Takpannor som inte behövs kan man återanvända eller fylla ut väggar med, utan att skada miljön. Baksidan med det är att gamla tegelpannor kan ha en ojämn kvalitet.

Plus och minus med tegelpannor:

+ Med tiden får tegelpannor ett fint utseende ”patina”
+ Tegelpannor är lättare än pannor av betong.
+  En ojämn kulör ger ett mer levande uttryck.
+ Bra hållbarhet, kan hålla i 100 år eller längre.

– Tegelpannor är smalare och tål därför inte lika mycket stryk.
– Tegelpannor kostar mer än betongpannor.
– Mindre sortiment gällande form och kulör.
– Tegelpannor är litte klurigare att lägga än betongpannor. Särskilt om man har pannor som är enkupiga.

 

Rulla till toppen