Innan du börjar

Kolla om taket passar för takpannor

Inspektera taket för att se om det lämpar sig för takpannor. Byter man takpannor ska man alltid kontrollera att strukturen klara av den nya vikten. Takpannor är generellt sett tyngre än annat takmaterial. Det är också viktigt att se efter takets lutning så att det lämpar sig för takpannor.

Takpannor är generellt sett ett material som väger mycket. En betongpanna väger runt 35-50 kg/m2 medans pannor av tegel väger något mindre. Takplåt av aluminium eller stål väger däremot mindre än 10 kg/m2 vilket är en stor skillnad. På grund av vikt skillnaden behöver man oftast göra takstolar och undertak starkare om taket varit av shingel eller plåt innan. Det kan leda till ytterligare kostnader förutom takomläggningen.

Om du ska lägga takpannor behöver taket ha en minimilutning. Pannor av betong behöver en lutning på åtminstone 15 grader. Tegelpannor drar till sig mer väta och behöver en lutning på 18-22 grader beroende på väderförhållandena och modell.

Hitta pannor av rätt typ

Som vi nämnde tidigare finns det flera olika typer av takpannor och mycket att tänka på när man ska besluta sig för material. Gemensamt för takpannor är att de är alla hållbara med en lång livslängd.

De vanligaste taktäckningsmaterialen i Sverige är tegel eller betong. Pannor av tegel har en lång historia i Sverige och åldras på ett speciellt sätt. En marknad för begagnade tegelpannor finns även att hitta för hängivna stilister. Under 1960-talet kom betongpannor och tog den svenska tak marknaden med storm. Kostnaden och styrkan (speciellt mot frost) är den främsta konkurrensfördelen. Nu för tiden finns det även tak av plåt som har samma profil som takpannor, det kan vara ett bra alternativ ifall takets konstruktion inte klarar av vikten av ”riktiga” takpannor.

Det finns en stor blandning av profiler som man kan välja på. En- eller tvåkupiga takpannor är populärast, men även de platta takpannorna som ger ett modernare intryck är omtyckta. Takpannor som är enkupiga kan vara lite besvärligare att lägga.

Välj mellan glaserade, engoberade och obehandlade takpannor. Den naturröda obehandlade takpannan finns i flera kulörer och åldras på ett snyggt sätt. Takpannor som är engoberade är matta till halvblanka. Takpannor som har glaserats är blanka, ytan är behandlad för att skydda mot skillnader i temperaturen samt minska angrepp av mossa.

Sköt om underlagstaket

När man lägger ett nytt tak är det bra att på samma gång byta underlagspappen. Underlagstaket och det primära taket hjälper till att hålla fukten borta.

Gör en realistisk budget med en buffert för rötangrepp

Vad kostnaden blir för att lägga takpannor hänger på vilken typ av takpanna som man bestämt sig för. Kostnaden för pannor skiftar stort, från 50 kr/m2 för de betongpannor som är billigast, till hundratals kronor per kvadratmeter för tegelpannor som är glaserade.

Du som byggherre har ansvaret för att taket blir riggat med säkerhetsanordningar som snörasskydd, takbryggor och takstegar. Troligtvis behöver du även modernisera avvattningssystemet som består av stuprör och hängrännor. På det får man oftast lägga till priset för skorstenshuvor, läkter, spik och skruv till vindskivorna. Det är alltså inte bara att lägga ihop kostnaden för arbetet och takpannorna när man gör en budget.

Det är också viktigt att tänka på att rötangrepp oftast upptäcks när man tar bort det gamla taket. Priserna för att sanera röta kan lätt dra iväg, att lägga ihop en buffert för oförutsedda kostnader är en bra ide när man budgeterar. Kom ihåg att man inte kan lägga ett nytt tak på en takstruktur som har skador, du måste först åtgärda skadorna om du vill kunna bo kvar.

Hitta en bra entreprenör för arbetet

Att hitta en bra entreprenör för jobbet är mycket viktigt för att ditt tak ska få en så lång livslängd som möjligt. Den perfekta entreprenören är kompetent och går att lita på, och framförallt tillgänglig. Många väljer att lägga nytt tak på våren eller sommaren för att vädret är bättre, det kan leda till att det blir svårare att hitta en entreprenör som är ledig och har kunskapen att göra ett takbyte. Att vara ute i god tid är alltså mycket viktigt.

Något vi ofta ser är att husägare väljer totalentreprenad när nytt tak ska läggas. Det betyder att en entreprenör gör hela jobbet. Vinsten med det är att bara ett kontrakt behöver tecknas och man vet vem som har ansvar för förseningar eller fel. En delad entreprenadform är ett annat alternativ då väljer man själv olika hantverkare. Det tar mer tid och energi att koordinera olika entreprenörer och arbetsmoment, men är bra om man vill göra en del av jobbet själv.

Du bör kontrollera några viktiga saker till innan du väljer vilket företag som ska lägga taket.

Referenser: Företaget som du anlitar bör alltid ha bra referenser från liknande jobb. Ta gärna kontakt med tidigare kunder för att höra hur deras takläggning gick.

En god ekonomi: En byggherre bör alltid kolla upp sin entreprenör noga innan man undertecknar ett avtal med stora siffror. Har firman stora skulder finns en risk att företaget går i konkurs under byggnationen eller garantitiden. Att ta en kreditupplysning och kolla upp firman på Allabolag är enkelt att göra och kan spara dig en stor huvudvärk.

Bra entreprenörer och hantverkare kan oftast vara uppbokade lång tid framöver, till och med år i förväg. Därför ska man inte stressa om man vill anställa ett seriöst företag. Har firman tid direkt kan det bero på tur men man bör ha i åtanke vad som nämndes ovan.

Gör en tidsplanering

När du hittat ett företag som kan ta på sig uppdraget är det mycket viktigt att sätta upp en tidsplan. Gör en väldigt noggrann tidsplan, den ska innehålla både startdatum samt slutdatum och glöm inte datum för viktiga milstolpar. På så vis blir det lättar att följa arbetet och hitta eventuella fel eller förseningar i god tid.

Att lägga ett nytt tak på ett vanligt hus tar ungefär två till sex veckor. Hur lång tid det tar påverkas av takets storlek och hur komplex det är samt vilket material som läggs. Det går fortare att lägga pannor av betong än tegelpannor.

Håll koll på läget

En stort andel husägare bor kvar under takbytet. Väljer man däremot att hålla sig borta är det en god ide att inspektera byggarbetsplatsen då och då. Att diskutera detaljer och lösa problem är alltid lättare att fixa när man möts öga mot öga. Det är också det bästa sättet att kontrollera att allt går som planerat.

Gör en slutbesiktning

När taket är färdigt är det en god ide att låta en takexpert göra en slutbesiktning. Takexperten kontrollerar om jobbet gjorts på ett fackmannamässigt sätt. Om så har skett har du troligen ett tak som håller i lång tid framöver. Be även entreprenören om relevanta papper på det utförda jobbet. Dessa papper kan vara bra att ha vid reparationsjobb eller när du ska sälja bostaden.

 

Rulla till toppen