Betongpannor

Under 50-60 talet använde man oftast tegelpannor med röd tegelfärg. Nu för tiden är betongpannor mycket populärare och de flesta nya husen har tak av betongpannor.

Som regel kostar betongtakpannor endast häften av vad tegelpannor gör, och betongpannor finns i många fina färger som röd, gul och grå bara för att nämna några. Betongpannor som inte har behandlats kostar minst och är de populäraste.

Takpannor av betong har bara en nackdel, det är enklare för smuts som löv, skräp och grenar att fastna och skapa mossa. Betongpannor som är obehandlade bör därför tvättas vartannat år för att hålla mossan borta från takpannorna.

Betongtakpannor som har ytbehandlats är de dyraste, dessa betongpannor har en glänsande utsida som liknar en lackad yta och gör det svårare för mossan att få fäste på takpannorna.

Det finns flera olika typer av ytbehandlingar en av dessa är glaserade takpannor den kostar mest men ger också ett underhållsfritt tak på cirka 15 år.

Den höga kostnaden jämfört med obehandlade betongpannor kan avskräcka, men det kan det vara värt om man har råd med det. Betongpannor väger mer än tegelpannor och det ska man ha i åtanke om man tidigare haft tegelpannor på sitt tak. Är man inte säker så bör man tala med en fackman.

Oavsett vilken färg du väljer på betongpannorna så får du ett tak som kommer att hålla under lång tid framöver, och betongpannor håller bättre än tegelpannor när det kommer till slag och tyngd som till exempel snö. Det finns flera olika färger som kommer att lyfta ditt hus. Du kan göra takbytet själv med hjälp av vänner om du är händig.

Plus och minus med betongpannor:

+ Det går fortare och lättare att lägga betongpannor.
+ Finns i flera färger och ytbehandlingar.
+ Tål hård vind bättre än pannor av tegel.
+ Pannor av betong är falsade de gör betongpannorna tätare än klassiska gamla takpannor.
+ Obehandlade betongpannor kan lättare få mosstilväxt särskilt på sidan med skugga. Det här kan du slippa med behandlade takpannor.
+ Slitstarka går inte sönder lika lätt som tegelpannor.

– Blir inte lika snygga med åldern som tegelpannor.

 

Rulla till toppen