Begagnade takpannor

Påverkan på Miljön

Tegelpannor som är nytillverkade påverkar miljön negativt. Äldre takpannor har ingen negativ effekt på miljön längre, utan kan monteras tillbaka efter att undertaket byts.

Spara pengar

Kan det verkligen vara så att det är billigare att kasta gamla takpannor och ersätta med nya? Om man är lite påhittig så går det perfekt att ta ner och samla de gamla takpannorna på ställningen och sedan montera tillbaka pannorna till ett lägre pris.

Tålighet

Nya tegelpannor har definitivt dåligare kvalitet än äldre. Tegelpannor som är 100 år gamla har visat sin styrka och kommer att klara sig flera hundra år till. Vi har träffat en del rådgivare som rekomenderar köpare att köpa nya för att “de gamla tegelpannorna har gått 50 frostcykler och därför tagit slut” Det här håller vi inte med om. Är det något som man verkligen upptäcker i arkeologiska utgrävningar är det tegel. Tegel klarar tidens tand.

Utseendet

Ett tak med gammalt taktegel är verkligen motsattsen till ett sterilt nylagt tak. Gammla takpannor har en vacker patina. Finns det stora mängder alger på pannorna så kan man tvätta istället för att byta ut. Ställ dig på en hög plats mitt i stan och funder på vilka hustak som ser finast ut. Vackrast är de åldrande tegelpannorna från Weberöd, Trelleborg-Minnesberg, Heby, Börringe och nockpannorna är kronan på verket.

 

Rulla till toppen